Καταστατικό συλλόγου γονέων και κηδεμόνων 1ου δημοτικού σχολείου Ψυχικού.

 

Το καταστατικό του συλλόγου αναθεωρήθηκε και εναρμονίστηκε σύμφωνα με το Ν.2621/98 τον Οκτώβριο του 2004 και είναι το εξής:

Ευρετήριο Άρθρου

 ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΤ'

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

Άρθρο 21°

ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ

1.        Η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου συγκροτείται από τα τακτικά μέλη που έχουν εκπληρώσει τις από το καταστατικό οικονομικές υποχρεώσεις τους απέναντι στον Σύλλογο κατά την ημέρα σύγκλησης της Γενικής Συνέλευσης.Τα μέλη μπορούν να τακτοποιούνται ταμειακά και την στιγμή της έναρξης της Γενικής Συνέλευσης.

2.        Η Γενική Συνέλευση που συνέρχεται νόμιμα λαμβάνει αποφάσεις που υποχρεώνουν το σύνολο των μελών του Συλλόγου.

3.        Η Γενική Συνέλευση αποτελεί το ανώτατο όργανο του Συλλόγου. Αυτή:

α) Εκλέγει το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου και τα μέλη της Εξελεγκτικής Επιτροπής

β) Εκλεγεί για δύο (2) έτη τακτικό και αναπληρωματικό εκπρόσωπο για τη Σχολική Επιτροπή.

γ) Εκλέγει για δύο (2) έτη εκπροσώπους για την Ένωση Γονέων.

δ) Ελέγχει τις πράξεις του Διοικητικού Συμβουλίου, τις επιδοκιμάζει ή τις αποδοκιμάζει και καταλογίζει και καταμερίζει τις τυχόν συλλογικές ή μερικές ευθύνες ή απαλλάσσει από αυτές.

ε) Αποφαίνεται επί του προϋπολογισμού και απολογισμού κάθε χρόνου.

στ) Ορίζει το ποσό που πρέπει να καταβληθεί ως δικαίωμα εγγραφής και ως ετήσια εισφορά.

ζ) Ψηφίζει τον εσωτερικό κανονισμό του Συλλόγου.

η) Αποφασίζει περί αποδοχής των δωρεών προς τον Σύλλογο καθώς και για τις κληρονομιές και κληροδοσίες όταν αυτές συνεπάγονται υποχρεώσεις.

Οι κληρονομιές θα γίνονται πάντοτε αποδεκτές με το ευεργέτημα της απογραφής.

θ) Λαμβάνει κάθε μέτρο που χρειάζεται για την ευόδωση των σκοπών του Συλλόγου και αποφασίζει για κάθε θέμα που εξυπηρετεί τα συμφέροντά του και δεν προσκρούει στους νόμους του Κράτους.

Άρθρο 22°

ΑΠΑΡΤΙΑ-ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ

1.         Οι αποφάσεις των Συνελεύσεων λαμβάνονται με απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων και είναι άκυρες αν δεν ήταν παρόντες σ’ αυτές τα τρία τέταρτα (3/4) των μελών που αντιπροσωπεύουν το ένα τρίτο (1/3) του συνολικού αριθμού των εγγεγραμμένων και εκπροσωπουμένων μαθητών του σχολείου. Αν δεν υπάρξει απαρτία κατά την πρώτη συνέλευση καλείται νέα μετά από οκτώ ημέρες με τα ίδια θέματα. Η συνέλευση αυτή είναι σε απαρτία αν είναι παρόντα μέλη που αντιπροσωπεύουν το 1/3 τουλάχιστον των μαθητών του σχολείου και αποφασίζει έγκυρα αν έλαβαν μέρος στην ψηφοφορία γονείς που εκπροσωπούν το ένα τρίτο (1/3) του συνολικού αριθμού των μαθητών που φοιτούν στο σχολείο. Αν δεν βρίσκεται σε απαρτία και η δεύτερη επαναληπτική Γενική Συνέλευση καλείται τρίτη μέσα σε οκτώ (8) ημέρες, αλλά η απαρτία της πρέπει να είναι και πάλι το ένα τρίτο (1/3) τουλάχιστον του ίδιου ως άνω αριθμού μελών. Κατά τα λοιπά ισχύουν όσα ορίζει ο νόμος.

2.         Οι αποφάσεις της Συνέλευσης σε αρχαιρεσίες, σε ζητήματα εμπιστοσύνης στην Διοίκηση, σε προσωπικά ζητήματα καθώς και για οποιοδήποτε άλλο θέμα που πρέπει να κρίνει ειδικά η Γενική Συνέλευση λαμβάνονται με μυστική ψηφοφορία με ψηφοδέλτια, στα άλλα θέματα με ανάταση των χεριών ή ονομαστική κλήση με επιφύλαξη για τις περιπτώσεις που από το καταστατικό ή το νόμο ορίζεται διαφορετικά.

3.         Ειδικά για τις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη διοικήσεως του Συλλόγου Γονέων και εκπροσώπων στην Ένωση Γονέων απαιτείται να ψηφίσουν γονείς (οι γονείς έχουν μία ψήφο ο καθένας ανεξάρτητα πόσα παιδιά εκπροσωπούν) που να εκπροσωπούν με οποιονδήποτε τρόπο το ένα τρίτο (1/3) των μαθητών του σχολείου (άρθρο 53 παραγρ. 2 Ν. 1566/1985).

4.         Για την εκλογή εκπροσώπου στην Σχολική Επιτροπή εάν δεν συγκεντρωθούν γονείς που να εκπροσωπούν με οποιοδήποτε τρόπο το ένα τρίτο (1/3) των μαθητών του σχολείου στην συγκαλούμενη νέα Γ.Σ. αρκεί οποιοσδήποτε αριθμός μελών.

Άρθρο 23°

ΤΑΚΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΚΤΑΚΤΕΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ

1.        Τα μέλη του Συλλόγου συνέρχονται σε Γενική Συνέλευση στο διδακτήριο του Σχολείου καλούμενα από το Διοικητικό Συμβούλιο τακτικά μία φορά το χρόνο κατά τον μήνα Οκτώβριο, έκτακτα όταν το Διοικητικό Συμβούλιο θεωρήσει αναγκαία την σύγκλησή της ή το ζητήσει τουλάχιστον το ένα εικοστό (1/20) των μελών με αίτησή τους που υποβάλλουν στο Δ.Σ. και όπου αναγράφονται τα προς συζήτηση θέματα.

                 Στην περίπτωση αυτή το Διοικητικό Συμβούλιο είναι υποχρεωμένο να συγκαλέσει τη Γενική Συνέλευση μέσα σε δέκα (10) ημέρες από την υποβολή της αίτησης.

2.        Η πρόσκληση των μελών για τη Γενική Συνέλευση γίνεται από τον Πρόεδρο και τον Γενικό Γραμματέα με έγγραφο που αποστέλλεται στους γονείς επτά ημέρες νωρίτερα όπου και αναγράφονται ο τόπος και ο χρόνος σύγκλησης καθώς και τα θέματα που θα συζητηθούν.

3.        Την ημερήσια διάταξη των συνελεύσεων καθορίζει κάθε φορά το Διοικητικό Συμβούλιο. Οι συζητήσεις στις συνελεύσεις είναι απολύτως ελεύθερες. Τον λόγο λαμβάνουν τα μέλη μόνον εφόσον πρόκειται να μιλήσουν για τα θέματα που αναγράφονται στην ημερήσια διάταξη.

Άρθρο 24°

ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ

1.        Για την διεύθυνση των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης εκλέγονται από αυτήν ο Πρόεδρος και ένας γραμματέας από τα μέλη του Συλλόγου που έχουν το δικαίωμα του εκλέγεσθαι και δεν είναι μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.

2.        Ο Πρόεδρος διευθύνει τις εργασίες συνελεύσεως, κηρύσσει την έναρξη και την λήξη τους, δίνει και αφαιρεί τον λόγο κατά σειρά όπως έχουν εγγραφεί, επιμελείται της τηρήσεως της τάξης, απαγορεύει κάθε εκτός του υπό κρίση θέματος της ημερήσιας διάταξης συζήτηση, κηρύσσει την λήξη της συζήτησης σε εύλογο χρόνο, θέτει τα ζητήματα σε ψηφοφορία, υπογράφει μαζί με τον Γραμματέα τα πρακτικά της Γενικής Συνέλευσης, τις αποφάσεις που λήφθηκαν και τα ψηφίσματα που εγκρίθηκαν.

3.        Ο Γραμματέας τηρεί τα πρακτικά της Γενικής Συνέλευσης και βοηθά τον Πρόεδρο στα προαναφερθέντα καθήκοντά του.

4.        Κατά την διεξαγωγή των αρχαιρεσιών μετά την εξάντληση των λοιπών θεμάτων της ημερήσιας διάταξης και πριν την έναρξη αυτών εκλέγεται τριμελής Εφορευτική Επιτροπή με δύο (2) αναπληρωματικά μέλη, τα οποία δεν είναι υποψήφια, η οποία αφού εκλέξει μεταξύ των μελών της Πρόεδρο και Γραμματέα, εφορεύει των αρχαιρεσιών, τα δε πρακτικά και η ανακήρυξη των επιτυχόντων υπογράφονται και από τα μέλη της Εφορευτικής Επιτροπής.

Άρθρο 25°

ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ

1.        Κατά την τακτική Γενική Συνέλευση του Οκτωβρίου κάθε χρόνου λογοδοτεί το Διοικητικό Συμβούλιο διά του Προέδρου επί των πεπραγμένων του προηγούμενου έτους, διαβάζεται ο απολογισμός και ο ισολογισμός της ταμειακής διαχείρισης καθώς και η έκθεση της Εξελεγκτικής Επιτροπής που αφορά τον έλεγχο της διαχείρισης, κατόπιν δε η συνέλευση αποφαίνεται περί εγκρίσεως ή μη της διαχείρισης. Κατά την Γενική Συνέλευση εγκρίνεται και ο προϋπολογισμός των εσόδων και εξόδων του επομένου έτους, τον οποίο υποχρεωτικά καταρτίζει το Διοικητικό Συμβούλιο.

Επί συνελεύσεως για αρχαιρεσίες προτείνεται η εκλογή νέου Δ.Σ., Εξελεγκτικής Επιτροπής, ανά δύο έτη εκπροσώπων στη Σχολική Επιτροπή και εκπροσώπων στην Ένωση Γονέων καθώς και κάθε άλλου οργάνου που προ βλέπεται ή τυχόν θα προβλεφθεί και εκλέγεται Εφορευτική Επιτροπή.

2.        Η Γενική Συνέλευση συζητά και αποφασίζει με τη σειρά για τα θέματα της ημερήσιας διάταξης όπως αναγράφηκαν στην πρόσκληση που στάλθηκε στα μέλη.

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας

You have allowed cookies to be placed on your computer. This decision can be reversed.